Feliratok

Két halom 7-9.rész

Ebben a rövid expozéban először is egy művészi(eskedő) kérdésre szeretnék kitérni. Sokan úgy gondolják - és a marxista esztétika egyik alaptézise is ezen a véleményen van -, hogy a művészi alkotást a ponyvától többek között az különbözteti meg, hogy van-e az adott műben jellemfejlődés, vagy karakterábrázolás. Persze, tudom, ez így nagyon leegyszerűsített megállapítás, de lássuk be, sokak gondolkodását áthatja.

Van jellemfejlődés ebben a sorozatban? Ha a két főhőst nézzük, akkor inkább eszmélést, feleszmélés folyamatáról beszélhetünk. Ám Ilja, Ráda barátnője esetén... Vagy Ráda anyukája esetén... Emlékezzünk vissza a harmadik rész (ez a második filmecske) bírósági eseményeire. Ráda anyukája kész beáldozni a lányát a politika oltárán. Mint védőügyvéde elismeri lánya bűnösségét, miközben az aktuális vádban ártatlan. A város zavartalan működése, a polgármester családi érdeke felette áll az ő családjának védelmének. Persze, politikailag Zoja - az ő anyukája - miatt eléggé terhelt a család politikai megítélése. És ebből a helyzetből kell valamit kihoznia... Vajon sikerül-e neki? Azután, ott van Ilja, Ráda legjobb barátnője, aki miután Rádát felmentik a vád alól simán felnyomja egy másik dolog miatt. A tárgyalás előtt megtudja a vádlottól, hogy csókolózott egy férfivel. És a felmentés kimondása után, közhírré is teszi ezt az információt. Júdási jutalmát meg is kapja - 20 szocpont. és nagyon örül neki. És ő legjobb barátnő. Vajon van-e még lentebb?  Vagy meg tud-e változni? Oké, a sorozat műanyag, de lássuk be, hogy a könnyed, bohókás stílus mögött több van, mint ami látszik. De ettől nem lesz egy drámaisággal megtűzdelt alkotás ez a sorozat. Ettől még a ponyva - vagy ahogy tévés dolgokkal kapcsolatban mondani illik: szappanopera - marad(hat) az alkotás. Ha szeretjük, akkor nem a művésziessége miatt szerethetjük.


Megjegyzés:   

A kilencedik rész elején egy nagyon szép kétértelmű mondat - és ezért gyakorlatilag pontosan lefordíthatatlan - hangzik el: Понимаешь, её примат понравился некоторым горожанам. És itt a lényeg primat-on van. Ami jelent főemlőst is, és elsőbbséget is (Lsd. a latin primatus kifejezést, ami teljesen elterjedt az európai kultúrkörben.). Jogi környezetben az utóbbi értelemben használja az orosz nyelv is. Az epizódban a szituáció mindkét fordítási lehetőséget támogatja. Hiszen egy választási kampányban vagyunk. "Értsd meg, némely városlakónak tetszik az elsőbbsége." Illetve: "Értsd meg, némely városlakónak tetszik a főemlőse." Mert bár néhány perccel később egyértelművé válik, hogy melyik a mondat elsődleges értelme, ugyanakkor elhangzásakor még többértelmű. Miközben a két értelmezés nem zárja ki egymást, sőt láthatóvá válik, hogy kiegészítik, erősítik egymást.

A hetedik rész megtekinthető itt:

https://videa.hu/videok/film-animacio/ket-halom-07.resz.mp4-haXGyH2NTrMyaY1l

2 megjegyzés:

  1. A sorozat nyolcadik része itt tekinthető meg:
    https://videa.hu/videok/film-animacio/ket-halom-8.resz-mczCDbpjm6p0UiTZ

    VálaszTörlés
  2. A sorozat kilencedik része megtekinthető itt:
    https://videa.hu/videok/film-animacio/ket-halom-09.mp4-sRtkZPbNRsC8n2lz

    VálaszTörlés