Feliratok

Filmelőzetesek 1. - Bosszúállók, Menyasszony, Elsők ideje

Az első előzetes posztban három alkotás előzetesét tekinthetjük meg. Ezek mindegyikének közös jellemzője, hogy még Oroszországban sem kerültek bemutatásra.
Kezdésképpen egy más, a magyar híroldalakról is ismerős film, a Védelmezők hivatalos előzetesét tekinthetjük meg. Oroszországban még sosem forgattak szuperhős alakulatról szóló filmet, Sarik Andreaszjan rendező ezt a hagyományt törte most meg. A film története szerint a Szovjetunióban létezett egy titkos szervezet, a Patriot, ennek irányítása alatt a különféle tagköztársaságokból összeválogatott, különleges képességekkel rendelkező emberek dolgoztak. Ők voltak a Védelmezők
(Защитники). A Szovjetunió megszűnésével a csapatot feloszlatták,a csapat tagjainak titkolniuk kellett a különleges képességeiket. Azonban egy napon Oroszország olyan fenyegetéssel került szembe, ami miatt újra hadrendbe kellett állítani a csapatot, mert senki más nem segíthetett.A szuperhős filmeket lehet kedvelni, vagy nem kedvelni, ahogy az összes többit is. Az USA-ban már több részt is megért a Bosszúállók,hogy a Zascsitnyikiből készülnek e további részek, azt majd az idő,és a film fogadtatása  eldönti. Azt sem árt tudnunk az előzetes megtekintésekor, hogy ezt a filmet a töredéke összegből forgatták le, mint amennyiből egy Bosszúállók rész készül. Pedig 2003 óta az állami támogatási rendszernek köszönhetően sokkal jobbak az orosz filmesek pénzügyi lehetőségei, mint bármikor a 90-es években.




Egy kemény horrofilm előzetese következik, pedig a címe alapján nem arra számítunk. A film címe Невеста, vagyis Menyasszony. A történet szerint 19.század közepén az Orosz Birodalomban élt egy igen furcsa, szokás: halott rokonokkal közös fotót készíteni a temetés előtt. Násztya miután összeházasodik Ványával,javasolja neki,hogy menyjenek le Ványa rokonaihoz, akik egy szinte kihalt vidéki kisvárosban élnek. Az érkezés után, minél több időt töltenek együtt a rokonokkal, annál inkább hatalmasodik el a félelem Násztyán. Azután egyszer egy fiókban, olyan fotókat talál, amelyeket még a 19. században készítettek, halott rokonokkal. Ekkor már sejti, hogy ezek a fotók, csak egy szörnyű tradíció apró részei…


A harmadik alkotást úgy gondolom,hogy nyugodt szívvel nevezhetem a bejegyzés legjobbjának. A film címe Время первых (Elsők ideje).
Ez a film az űrkutatás egyik legjelentősebb mérföldkövét mutatja be, a Voszhod-2 űrhajó repülését, amelynek része volt a világ első űrsétája. Az űrhajó személyzatét Pavel Beljajev parancsnok, és Alekszej Leonov fedélzeti mérnök alkotta. Alekszej Leonov hajtotta végre a történelmi űrsétát, amely kis híján tragédiába torkollott. Ugyanis a világ legjobb katapultüléseit jelenleg is tervező és gyártó Zvezda tervezőiroda nem számolt a túlnyomás olyan nagy mértékű megnövekedésével a ruhában, mint ami Leonov űrbe lépése után történt. Ez persze nem csoda, hiszen sem nekik, sem senki másnak a Földön nem voltak ilyen jellegű korábbi tapasztalataik. Leonov űrséta szkafandere olyan mértékben felfújódott, hogy az űrhajós egyszerűen nem fért vissza azon a speciális zsilipen, amin keresztül korábban kilépett az űrhajóból. Egy szigorúan tilos, és életveszélyes eljárással,a ruha nyomásának csökkentésével sikerült visszajutnia az űrhajó belsejébe. A film kendőzetlenül mesél erről, és az igencsak kalandos leszállásukról is. A film készítésében maga Alekszej Leonov is közreműködött ami garantálja,hogy egy szakmailag magas színvonalú filmet láthat majd a közönség. A filmben Alekszej Leonov szerepét Jevgenyij Mironov játssza, Pavel Beljajevet pedig Konsztatnin Habenszkij.A filmet 2017 április 12-én(az űrhajózás világnapján) mutatják be az oroszországi mozik 2D és 3D formátumban:


 

                                                                                                                                                                         GSG

3 megjegyzés:

  1. Mint látjátok a múlt hónapi egyik bejegyzésben (Fivérek) megemlített változás folytatódik. Szélesedik a blog perspektívája, és ezt szeretném megköszönni GSG-nek. Úgy gondolom, egyáltalán nem árt, ha nem csak (orosz)filmekhez készült magyar feliratok kapcsán születnek bejegyzések. GSG időnként a hozzászólásai között eddig is ajánlott filmeket. A magam részéről hálás is voltam neki ezért. Ezen ajánlói most már nem eldugva jelennek meg, hanem a főoldalon. Ez így mindenkinek jobb. Szerintem.
    Még egyszer köszönöm az írásodat!

    VálaszTörlés
  2. Meglepetésként az Mozi+ leadta a Защитники -t Védelmezők címen. Hát nekem a trailerek alapján nagy csalódás volt :( Akció dúsabb filmet vártam. ( A folytatás benne van, és szerintem már csak azért is lesz, hogy ellensúlyozzák az amerikai _hasonló- filmeket )

    VálaszTörlés
  3. A Védelmezők védelmében szólva annyit jegyeznék meg, hogy a justice league, vagy más hasonló szintű szuperfilmeknél még mindig jobban tetszett. (Batman vs Superman filmnél mindenképpen jobb.) A zorosz nemzeti izé köszön vissza belőle, kis szovjet sablonossággal fűszerezve, de a hátterét tekintve, anyagi lehetőségeket számba véve nem olyan rossz ez...

    VálaszTörlés