Feliratok

Kalasnyikov - Калашников

Ez is jó film lesz. - valami ehhez hasonló mondandót kaptam jónéhány hete. És még mellette ott volt egy link erről a filmről.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Leginkább semmit. Nagyon szívesen helyet adok másoknak is a blogon. Ha valakinek van valami mondanivalója valamilyen orosz vagy szovjet filmmel kapcsolatban, hát rajta!

Nem szükséges oldalakon át ódákat zengeni. Csak valami kevés konkrét, és/vagy személyes legyen benne.
Mondjuk, hogy szerinted miért lehet, hogy jó a film.

A Kalasnyikov film a legendás AK-47-es megalkotójának az életének egy szakaszát mutatja be.
Az automata fegyver tervezője 28 éves volt, amikor élete főművét, a lőfegyverek number one-ját, a best sellert megtervezte.
A magyar Honvédségnél, Rendőrségnél és a Munkásőrségnél is rendszeresítve volt a magyar verzió, az AMD 65/5. De Kalasnyikov rendszerű fegyvereket gyártottak rajtunk kívül a románok, a kínaiak (sőt tudtommal ők még az alapverziót is) és még ki tudja, hogy hány nemzet.
A magyar verzió - mint ahogy a neve is mutatja : Automata Deszant Fegyver - a különleges katonai erők számára lett elkészítve. A csőve rövidebb, mint az AK 47-nek, ezért pontatlanabb  - viszont könnyebb, így az ejtőernyős alakulatoknak jobb. Sokáig úgy tudtam - a magyar szakirodalom alapján -, hogy ez a fajta deszantosok által jobban használható verziót csak mi gyártottunk. Hát nem.
A Szovjetunióban is gyártottak ilyet. Innentől számomra erősen kétséges, hogy az AMD mennyire magyar fejlesztés.

Most a filmmel kapcsolatban közhelyeket kellene puffogtatnom. Ilyeneket, mint hogy: a Nagy Honvédő Háború befejezésének 75. évfordulójához közeledve, minden bizonnyal meg fogank szaporodni e háborút bemutató filmek.
De én utálom a közhelyeket.


Maga a film nem könnyen jött létre. Az első aki (Szergej Bodrov) a rendezését elkezdte, egy idő után ezt a feladatot átadta Konsztantyin Buszlovnak. Ugyanakkor Bodrov a produceri és forgatókönyvírói feladatot továbbra is ellátta. A projekt eleinte az AK-47 munkacímet viselte. Ám ez megváltozott, hiszen nem az automata lőfegyverről, hanem annak megalkotójáról szól a film. Nem a puska megalkotása, annak körülményei vagy a feltalálót inspiráló esemény a film fő mondanivalója, hanem az embert akarták az alkotók bemutatni. Az embert, akinek érzései, akarata van. Ez a film valójában egy dráma lenne, és nem egy vérpistikéknek szóló csihi-puhi. Persze ennek ellenére, valószínüleg rengeteg Vér Pistike fogja szájtátva (és nyálat csorgatva) megnézni.
Magam a filmet nem láttam még. Múlt vasárnap egyik ismerősöm jelezte, hogy ő már... Ez volt az utolsó előtti lökés, amely e bejegyzés megszületéséhez vezetett. Az utolsó ma reggel (kora délelőtt) ért.
Azt mondják, úgy hallottam, hogy a film főszereplőjét egyáltalán nem mutatják be szimpatikusnak. Nem jóképű, makacs, emberttársaihoz durván viszonyuló karaktert láthatunk. Szerintem, már csak ezért is meg fogom nézni!
Az 'Ez is egy jó film lesz' idejében erős antipatikus érzelemmel viszonyultam a filmhez. Kit érdekel egy hősi eposz? Kit érdekel a valóságtól elrugaszkodott karakterek? Kinek kell még egy Magenheim doki?
Ja, hogy ebben a filmben Kalasnyikov egy kibírhatatlan hólyag? Akkor érdekel a dolog!)))
Egy céltudatos emberről szól? Aki mindent és mindenkit önnön céljának rendel alá?
Akkor jöhet!
Hiszen akkor itt jellemábrázolásnak is kell majd lenni, meg drámai konfliktusnak is. Akkor ez több lesz, mint egy füstel-tűzzel-robbanásokkal tüzdelt hősi eposz! Szeretném megnézni!

Jelenet a filmből

A film főszereplőjét Jurij Boriszov alakítja. Ismerős lehet a Lepkékből, a Jelenából, az Út Berlinbéből, a T-34-ből, Союз спасения-ből és a Вторжение (Притяжение-2)-ből is. Egy sokat foglalkoztatott színésszel van dolgunk. Így lehetőségünk van arra is, hogy képet alkothassunk színészi képességeiről.
Február 20.-ától vetítik az alkotást az orosz mozikban. De az internet bugyraiban már megtalálható a teljes film.



3 megjegyzés:

  1. Tudomásom szerint még nincs. Épp ebből kifolyólag található a címkék között az ajánló hashtag. Persze, nem kizárt, hogy valamikor lez. feltéve de meg nem engedve ha lesz, akkor egy újabb bejegyzés készülhetne a filmről, de akkor már az ajánló hashtag nélkül...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://www.opensubtitles.org/en/subtitles/8546541/kalashnikov-hu

      Törlés