Feliratok

Rzsev - Ржев

Nem olyan régen egy kiállításon voltam.
Nem olyan nagy dolog ez azért. Időnként nem árt, ha az ember foglalkozik a képzőművészettekkel, vagy esetleg elmegy egy múzeumba, ahol megismerkedhet mondjuk a technika fejlődésével, vagy népszokásokkal. Az embernek szüksége van arra, hogy kiszakadjon a mindennapjaiból.

Egy érdekes kiállításon voltam. A Nagy Honvédő Háború a képzőművészek "szemüvegén" keresztül. Gyakorlatilag ez volt a kiállítás témája.
Több volt, mint egy háborús festmények egy helyre gyűjtése. A különböző "termekben" különböző időszakokban készült alkotások voltak láthatóak. Festmények a háború első napjaitól... Egészen addig, ahogy az utókor látja mindezen eseményeket. Minden helységben volt egy LCD televízió, amelyen az adott korszakban készült háborús filmből volt egy rövid klip. Ejzenstenjtől (Eisenstein-től) kezdve a Zvezda kétezervalahányas feldolgozásáig... Persze, hogy volt Szállnak a darvak is.
Érdekes kiállítás. Nem tagadom, volt olyan festmény amely megrázott. De ez az amiért foglalkozunk a művészetekkel, nem? A katarzisért... erre az érzésre érdemes időt szánni. És kell is. Hogy ne bunkósodjunk el.

Ezzel egy időben elkészült egy új háborús film is. Bemutatója ez év december 5-én lesz Oroszországban. A film címe: Rzsev. Az előzetes sajtóhírek alapján több mint egy látványos háborús alkotás. Remélem, nem okoz majd csalódáat, ha egyszer "ideér".
Az elmúlt időszak ilyen témájú filmjei nálam nem igazán jöttek be. Se a T-34, se a Panfilov , se a Sztálingád.
Rendben van, látványos filmek. De én nem feltétlen CGI-re vágyom, amikor orosz filmet nézek. Talmi csillogásra ott van a Marvel Univerzum. Például.
Szóval, reménykedem hátha sikerül összekapcsolni végre a tartalmat és a látványt...
Mert volt már úgy, hogy sikerült.)))

A film trailere már megtekinthető.


A film Facebook elérhetősége:
https://www.facebook.com/%D0%92%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%A0%D0%B6%D0%B5%D0%B2-105239867608801/

A film weblapja: http://rzhevfilm.ru/


Képek egy kiállításról















Szergej Sersztjuk (1951-1998) Apa és én (1983)

9 megjegyzés:

  1. már alig várom, de több film is van:321-я сибирская (2018)316 СТРЕЛКОВАЯ ДИВИЗИЯ, Союз спасения — Трейлер (2019) és még sorolhatnám!

    VálaszTörlés
  2. Ezért jó ide néha benézni :) (Sajnos a CGI szinte már megkerülhetetlen a "látványos" filmeknél, nekem spec. a T-34 tetszett)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom elsőre megörültem, hogy hozzászólást írtál. Olyan régen adtál életjelet magadról, hogy felmerült bennem: nem elég érdekes a blog és/vagy a filmek, amikhez feliratok készülnek. Lévén, hogy a könnyedebb alkotások az utóbbi időben, mintha nem annyira jellemeznék a blogot...
      Önmagával a CGI-vel nincs bajom. Inkább azzal, hogy a látványt igyekeznek minél inkább valóságszerűbbé tenni - még akkor is ha fizikailag lehetetlen dolgot ábrázolnak- közben pedig a sztori elmegy az infantilizmus irányába...
      A T-34 egy látványos film. Nincs ezzel gond. Csak a történet már-már... Mondjuk azt, hogy hoolywoodi-as. Semmi baj ezzel a várossal, de ezt a műfajt ők jobban csinálják. Mondjuk több pénzből is.
      Szóval, a T-34 nekem időnként nagyon meseszerű, miközben...De kiválóan alkalmas kikapcsolódásra! Nem állítom, hogy rossz film. Csak én többet vártam tőle. Mind történetre, mind történelmi hűségre. Persze, lehet hogy érdemes lenne írni róla néhány gondolatot itt a blogon, de ki tudja: lenne-e rá igény?

      Törlés
    2. Nem maradok le semmiről, az RSS jól dolgozik :) És ha nincs mondandóm, akkor inkább csendben maradok:)

      A T-34-re visszatérve: miért a hollywoodi filmek is mind valóságra épülnek? pl. a Fury, ha már tankistákról van szó :)
      Engem inkább az szomorít el, hogy lemaradunk sok olyan orosz filmről, ami simán megállná a helyét a jelenlegi amerikanizált filmuniverzumban. (Sok európai film is erre a sorsra jut, de ha csak arra gondolok, hogy nem hallunk, látunk cseh, lengyel, szlovák, román filmeket se, pedig szerintem akár mennyire is utáljuk a közép-európaiságunkat/gukat sokkal több esetben érthetőek a problémáik, poénjaik, hiszen 40 évig egy "csöcsön" nőttünk fel.)

      Törlés
    3. A Furyt említed, de írhattad volna a Ryan közlegényt is.
      De az U571-et már nem, mert az maga a történelemhamisítás. Hiszen az első működő Enigmát az angolok "szerezték be" a németektől, és nem az amerikaiak. Ez alapján, azt gondolom nyugodtam állíthatom azt, hogy a hollywoodi produkciók kétes információkat tartalmazhatnak. És mivel a populáris filmek a kezdetektől propaganda célt szolgáltak... És szolgálnak ma is...
      A csehekkel, szerbekkel, szlovákokkal lengyelekkel nem a 40 közös év miatt tudunk egy hullámhosszon lenni. Sokkal több az 40 évnél. A csehekkel, szlovákokkal, szerbekkel, románokkal (egy kis túlzással) egy házból valók vagyunk.
      A lengyelek meg... Hasonlítunk egymásra. Nem szeretnek a szomszédaink.))) Talán ezért alakult ki az a sztereotípia, hogy barátok vagyunk. Ugyanis rájuk is haragszanak a szomszédaik. És ha már általánosítunk akkor: ők is haragszanak a szomszédaikra. Két összeférhetetlen nép. Nem vagyunk szomszédok, ezért nagyon megértjük egymást))))

      Törlés
  3. Tisztelt TroA!

    Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy tervben van-e részedről a filmhez magyar feliratot készíteni? Elkészült a film, tölthető is innen-onnan viszont rendkívül kíváncsiak lennénk rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt... (talán)34t!
      Tiszteletteljes kérésre csak tiszteletteljes válasz adható!
      Gondolom, határozott igen vagy nem-re vágysz. Én láttam a filmet, igaz több részletbe néztem meg. Igaz, munka után voltam. Akkor olyan nagyon nem indította be a fantáziámat. Jó kis csihi-puhik vannak benne. Ez tény. Ugye?
      De, szerinted, van benne több? Egy filmhez egy feliratot elkészíteni legalább egy hónap. (Mert hát más dolga is van az embernek.) Egy igen feszes hónap. Van szerinted ennyi ebben a filmbe?

      Törlés
  4. https://www.opensubtitles.org/hu/subtitles/8511543/rzhev-hu#discussion
    van felirat a filmhez

    VálaszTörlés