Feliratok

Legjobbak a pokolban


"A film szemléltető anyagnak készült a modern hadviselés bemutatására. Nyilvánvalóan a filmben megjelenő összecsapások rendkívül intenzívek, ami a valóságban nem feltétlen ennyire hevesek, de úgy gondolom a témára fogékonyaknak megragadó és informatív film.

A megtekintők (jelenleg 41 ezer) abszolút többsége pozitívan értékelte az alkotást, aminek természetesen örülünk. A kisebbség között felmerült a "propaganda film" bélyegzés is természetesen. Ezen gondolkodtam el, vajon van-e létjogosultsága ennek a kritikának? Valóban akar-e a film jellemet, véleményt formálni? Baj-e ha igen? Hiszen az anya is a gyermekét igyekszik pozitívan befolyásolni a fejlődését dicséretekkel és büntetésekkel.  Ezesetben, cél kerül előtérbe, mire irányul, mit akar elérni az alkotás? Úgy hiszem ez már vizsgálhatóbbá válik. Ha ezt a lehámozást alkalmazzuk az ellentétes oldalon is kapunk, két álláspontot és annak motivációját. Mivel minden ami létezik hierarchikus rendszerbe rendezhető (állat-ember; állat-növény; növény-föld hasonlóan a jó-rossz avagy jó cselekedet-rossz cselekedet, bűn). Így a célok és az eszközök is. Arra akarok kilyukadni, ahhoz, hogy valamit propagandának tudjunk minősíteni szükségszerűen kell lennie egy objektív igazságnak, különben minden a viszonylagosság mélységébe zuhanna és pusztulna el. Tulajdonképp a végére Isten létére, nem létére érkezünk. Két lehetőség közül, ha elfogadjuk Isten létét aszerint már lehet döntést hozni. Azonban ha nem fogadjuk el, nem létezik a viszonyítási pont vagyis csak mi lehetünk azok (a mi létezésünk biztos, gondolkodok, tehát vagyok elv). Ha mi vagyunk a dolgok fokmérői akkor minden a lehetőségek, opciók szubjektumába érkezik, e mentén pedig hogyan lehet megítélni valami valódiságát vagy hamisságát, ha magam tudom csak eldönteni, hogy valódi vagy sem? Tud-e az a személy ítéletet mondani bármi felet? Erősen kétlem.

Elnézést talán túlzottan elragadott a gondolat, azonban utóbbi időben egyre jobban kezd elegem lenni a "propaganda" szóból. Mindenki dobálózik vele anélkül, hogy elgondolkodna mit takarna. Ma már mindent próbálnak megosztani, különösen minket embereket. És ennek egyik zászlója a "propaganda" dobálózás. Miközben mind egy dologért (kellene) élnünk.

Lezárásképp talán csak azt szeretném még mondani, hogy, nem az a kérdés, hogy valami propaganda-e, hanem az hogy bűn-e vagy sem; építés vagy rombolás. Eszerint az ellentét párok szerint meg már objektíve is bonthatóvá vállik bármilyen művészi alkotás film vagy éppen hír. Talán ez zavar igazán, hogy a kritikák nem ezt teszik meg, legyen szó bárminek az elemzéséről."

Zford megtisztelt azzal, hogy írt nekem egy hosszabb levelet. A fenti idézet abból származik. A film, ami kapcsán kifejtette véleményét megtekinthető magyar felirattal itt:

https://m.youtube.com/watch?v=aQpVrQC70AM&fbclid=IwAR01kTTgwhJX9vUHtBeQpdso3YFjxwC2smNqXJ-34liL835PZP-H3I_eBSY

4 megjegyzés:

  1. Szia! Bevallom nem néztem még meg a munkátokat, de a filmet láttam már hónapokkal ezelőtt. Igen, nekem is úgy tűnt, hogy ez inkább egy oktató-bemutató film, ami megtörtént eseményeken alapul. Szerintem, igyekszik pártatlan lenni az alkotás, nem emlékszem, hogy akár egyszer is elhangozna benne az ukrán vagy az orosz köznevek. Vannak a fehérek és a sárgák. Vagy sárgák és fehérek, ha jobban tetszik. Mindez épp azt szimbolizálja (amellett, hogy tényszerű), hogy nem etnikai alapúnak van tekintve a konfliktus. Ez a megközelítés a kijevi és az euro-atlanti narratíva. Kedvenc jelenetem is van, még ha a tömény lövöldözős filmek nem is feltétlen a világom részei, mégpedig a földre eső szentkép (ikon) esete. Amit mind a sárga, mind a fehér katona felvesz a földről. Ugyanúgy. Ez a rész számomra érdekesebb, mint amikor a különböző fegyverek technikai adataival ismerkedhetünk meg. De hát nem vagyunk egyformák!
    Zford, köszönöm a munkátokat, és hogy írásod erősítheti a blog kínálatát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hozzászólásom publikálása után vettem észre, hogy nem pontosan azt írtam az egyik helyen, mint amit szerettek volna.
      Tehát:
      Vagy sárgák és fehérek, ha jobban tetszik. Mindez épp azt szimbolizálja (amellett, hogy tényszerű), hogy nem etnikai alapúnak van tekintve a konfliktus a filmben. Az a megközelítés - az etnikai alapú - a kijevi és az euro-atlanti narratíva.

      Törlés
    2. Teljesen egyet értek veled. Furcsa dolog is, hogy gyakran ugyan azt a nyelvet beszélő, ugyan abba a kulturkörbe tartozó emberek harcolnak egymás ellen. (meg is jelent a megosztás, megosztotság, amiről irtam is fentebb)
      Valóban a film inkább száraz, nem karakter bemutatás a célja. Viszont a folyamatos akció tud szórakozató is lenni.

      Köszönöm, hogy megjelenhetett a bejegyzés!:)

      Törlés