Feliratok

Vakáció Prosztokvasinoban

 

Azt gondolom, hogy mind Fjodor bácsi, mind Sarik, mind Masztrojkin, mind Pcselkin vagy Fegya szülei abszolút szerethető karakterek. Mind a gyerekek, mind a felnőttek élvezettel nézhetik (esetleg olvashatják a Gutenberg-galaxis vándorai) kalandjaikat.

Ím eljött az idő, hogy közösen megismerkedhessünk a második epizóddal. Az első ugye ott végződött, hogy Sariék ott maradtak a faluban és el kezdték élvezni a háztáji gazdaság előnyeit. Fjodor bácsi a szüleivel együtt hazatért Moszkvába. És elhangzott az ígéret, mely szerint, amint lehet visszatér Aludttejfalvába...

És az idő betelt. Elközelgetett... az az idő, amikor a koravén Fegya nem tud már a barátai és a falusi levegő nélkül kiteljesedni. Vissza szeretne térni Prosztokvasinoba!

Közben a Macska, és a Kutya egy (többek között - ugye ismerős a kifejezés, hogy kutya-macska barátság?) érdekes erkölcsi kérdés kapcsán nem tudnak közös nevezőre jutni. Vajon az állami tulajdonú tehén borja az államé vagy a tehén gondozójáé?

Egy bő negyedóránk van arra, hogy elmélyedjünk a történetben. Szerintem, megéri.


A moszkvai metró Kalizsko-Rizsszkaja vonalán teljesít szolgálatot az a szerelvény, amelyet teljes mértékben Oleg Tabakovnak szenteltek. A jármű napi rendszerességgel, menetrendszerűen közlekedik, nem egy alkalmi szerelvényről van szó. Kívül-belül a neves színészről készült fotók díszítik. A vagonokban a képek mellett rövid szövegek is olvashatóak, melyek a fotográfiákhoz és Oleg Tabakovhoz köthetőek. Kell-e az utókornak ennél grandiózusabb megemlékezése egy színész óriásról? Nem, a kérdésem nem jó. Helyesen így tehetjük fel: Lehet-e ennél grandiózusabban megemlékezni egy művészről? 2019. ősze óta így tiszteleg Moszkva városa egyik kiváló művésze előtt. A legendás színművész halála után másfél évvel már egy mozgó múzeum rója az útját oda-vissza a föld alatt. Közel hozza az utazóközönséghez mind a színházat, mind Tabakovot, mint embert, mint színészt.

Oleg Pavlovics Tabakov 1935. augusztus 17.-én született (Szaratovban) és 2018. március 12.-én (Moszkvában) hunyt el. Számtalan filmben szerepelt. Magyarországon talán az Alekszandr Mitta nevével fémjelzett Ragyogj, ragyogj csillagom mellett a Tavasz tizenhét pillanata című sorozatból ismerhetjük leginkább. Az előbbiben Vlagyimir Mokiszin karakterét formálta meg, az utóbbiban pedig Walter Schellenbergét. És hogy miért említettem meg mindezt? Miért került szóba Tabakov?

Mert kedvencem hangját is ő szólaltatja meg ebben a trilógiában.

Van egy jelenet, amikor Sarik kutya megemlíti a Pepsi kólát. Figyeljétek a Macska reakcióját! Ugye, hogy milyen jó szinkronszínésznek is Tabakov?








A film megtekinthető:
https://youtu.be/qC_IKveYnvQ




1 megjegyzés: