Feliratok

Apokalipszis kód

Film eredeti címe: Код апокалипсиса

A felirat tulajdonságai:
FPS: 23,976
Fájl kiterjesztése: srt
Felirat nyelve: magyar


Ez a bejegyzés egy 2007.-ben készült orosz filmről fog szólni, amely egy kicsit nagyon más, mint az eddigiek. Szerintem.
Többször olvastam már olyan kijelentést, hogy 'úgy látszik az oroszok megtanultak filmet készíteni az amerikaiaktól', vagy hogy 'végre az oroszok is megtanultak jó filmeket csinálni'. Szerintem mindig is tudtak. Sőt már a filmkészítés kezdetekor ott voltak az élvonalban. Véleményem szerint ők voltak a világszínvonal. A 20.század első felében készült szovjet-orosz filmekből nagyon sokat tanultak a mai hollywoodi rendezők. Látszik az filmjeiken. Ismerős jelenetek, beállítások köszönnek vissza időről-időre az alkotásaikból.

Hogy miért ezzel kezdtem ezt a bejegyzést?
Mert ez a film, az Apokalipszis kód, egy látványos, akciójelenetekben egyáltalán nem szűkölködő alkotás.
Hollywoodi termék is lehetne. Ha felületesen nézi az ember, akkor ezt is mondhatnánk.
De a profin kivitelezett jelenetek között, fel-fel villan, még ha csak halványan is, a különbség.
"Gyönyörű autók, gyönyörű nők..."
A díszletekre sokat adtak a mozi készítői. Nem csak a robbanásokon, lövöldözéseken látszik, hogy nem spóroltak, hanem...
A film nézése közben többször eszembe jutott, Menyhárt Jenő éneklése kántálása: "Gyönyörű autók, gyönyörű nők, éjszakai dühöngők...".
Szóval mindent megkap a férfinéző ami szem-szájnak ingere (na jól van, azért mindent nem. Ami szerintem egyáltalán nem hátrány...).
A film főhőse egy nő. Ő az aki férfiakat megszégyenítően felveszi a harcot a világ megmentése érdekébe.
Majdnem olyan, mintha Chuck Norrist láthatnánk a nyolcvanas évek közepéről... De csak majdnem.
Első nekifutásból jellemezni akarnám a karaktert, akkor azt is írhatnám, hogy okos, intelligens, hideg fejjel cselekvő... igen ám, de!
Van a filmben egy jelenet, amihez foghatót én amerikai filmben nem láttam. Nem túl hosszú, és a történet szempontjából nem is lényeges.
Egy sikertelen akció után a főhősnőt főnöke leszidja.
Olyan közép-kelet-európaiasan. Kiabál vele, mivel ezen vidék kultúrájába ez tökéletesen beleillik.
Van egy ismerősöm, aki annak idején az első turnussal volt kinn Okucsaniban. Őtőle hallottam azt az esetet amikor az amerikaiak által épített hidacska úgy döntött, hogy engedelmeskedik a fizika törvényszerűségeinek, és nem köti össze tovább a két partot. Másnap a magyar kontingens csak bambán nézett ki a fejéből... Az eligazítás során nem volt semmi korholás, ledorongolás (ennél durvább dolgok meg pláne nem), egyszóval nem a feudalizmusból megmaradt vezetői szokással találkoztak, hanem az amerikai vezetés a követezőképpen oldotta meg a feladatát:
"Katonák, a híd amit tegnap építettetek leomlott. De ti ma újra építitek, és ez nem fog összeomolni. Képesek vagytok rá, mert ti a világ legjobb hadseregének vagytok a tagjai."
Szóval, a főnök kiabál a női beosztottjával, aki elkezd sírdogálni... Szipog, és küzd a könnyeivel...
Az a hölgy aki a film során hidegvérrel betör ha kell, és nemcsak fegyvere van, hanem nem fél használni se...
Ezzel a rövid intermezzóval, emberivé is válik a karakter.
(A jelenetnek az a vége, hogy a Főnök gyengéden a hölgy fejére teszi a kezét, megsimogatja a buksiját...
Egyszóval, kilép a "közép-kelet-európai bunkó" szerepkörből.) Úgy gondolom mindez egyáltalán nem szokványos egy akciófilmben.
A történet nem túl bonyolult. Egy elsüllyedt tengeralattjáróról eltűnik négy nukleáris bomba. A világ két legjelentősebb titkosszolgálata elindul, hogy meg, illetve visszaszerezze. Az egyik azért mert az övék volt valamikor mind a négy töltet, a másik azért, hogy megmentse a világot a terroristák fenyegető akciójától. Mert nem csak a két nagyhatalom keresi a tölteteket...
A hajsza az egész világon keresztül folyik, és közben gyönyörködhetünk a nyüzsgésen amely Földünk néhány nagyvárosát annyira jellemzi...

Számomra egy kicsit furcsa, de ez az akciófilm teljesen megnyerte a tetszésemet. A profi kidolgozás mellett, nem a sematikus hollywoodi világértelmezést kapjuk. Még ha a főszereplő célja a világ megmentése is... A főszereplő hölgyről talán annyit, hogy népszerűségét inkább tévés szereplésinek (több műsort is vezet, vezetett) mint filmes szerepeinek köszönheti.
Anasztázija Zavorotnjuk

A női főszereplő nem más mint Anasztászija Zavorotnjuk.

1971. április 3.-án született Anasztaszija  Jurvena Zavorotnjuk néven Asztrahányban. Már kora gyermekkorában vonzotta a színészet. Ezért szabadidejében tánc és zenei tanulmányokat folytatott.


1993-ban  diplomázott, és már ebben az évben a "The New Adventures of Winnie the Pooh" című rajzfilmsorozatban szinkronszerepet vállalt. Az ezt követő tíz évben főként színházban játszott. 2005-től televíziós műsorvezetőként is ismerté válik. Magánélete változatos. Jelenleg harmadik férjével él együtt.


Első férje, egy német üzletember Olaf Schwarzkopf volt, egészen egy éven át. Második férje, Dmitrij Sztrjukovával több éven keresztül Los Angelesben élt, ahol luxusingatlanok forgalmazásával foglalkoztak. Ebből a házasságból két gyermek született, egy lány és egy fiú.
2008. szeptember 22.-én feleségül ment Pjotr Csernisev műkorcsolyázóhoz.
Vincent Perez

 A férfi főszereplő nem más mint Vincent Perez. 1962. június 10.-én született a svájci Lausanne-ban. 1985-től forgat. Rengeteg mozifilmben, és televíziós sorozatban szerepelt

Apja spanyol, anyja német, ő mégis francia filmsztár. Felesége a szenegáli modell, Karine Silla. Három gyermeket nevelnek.
Fontosabb filmjei:
Cyrano de Bergerac,
Margó királyné,
FanFan,
Érzelmek hullámain,
Kárhozottak királynője.
És nem utolsó sorban a Tulipános Fanfan, melyben a szívtipró főhőst alakította. Partnere abban az alkotásban Penelopé Cruz volt.

A film főbb szereplői:
Anasztaszija Zavorotnjuk - Darja / Mari
Vincent Perez -  Louise Deve
Oszkár Kucsera - Anton
Alekszandr Tjutin - Nyikoláj Petrovics, az FSzB igazgatója
Vlagyimir Mensov - az orosz titkosszolgálat tábornoka.


A filmhez a feliratot a szokott helyen találhatjátok...A filmet pedig...
1.
2.
3.
4.
5.


Ha bármely probléma van a linkekkel, kérlek e-mailban jelezzétek.

2 megjegyzés:

  1. Most jutottam el végre oda, hogy megnézzem a filmet, de megérte! Pörgős, de nem sablonos film volt! Hála az égnek, az oroszok nem vették át az amerikai filmekre jellemző dolgokat, nagyon bejött! Mindenkinek tudom ajánlani, aki egy pörgős, de nem agyatlan filmet akar látni!

    VálaszTörlés
  2. Én pont az ellenkezőjét tudom írni róla. Szerintem bűn rossz film volt, és pont azért, mert szinte semmiben sem akartak hasonlítani az amcsi filmekre. Éppen ezért egy teljesen vicces, számomra már-már élvezhetetlen katyvaszt kaptam, amit egy idő után nem is volt türelmem normálisan végignézni, annyira untam.

    VálaszTörlés