Feliratok

Esti Unplugged


1986. július 14.-én, Novoszibirszkben, megszületik Polina Szergejevna Telegina, akit ma csak úgy emlegetnek, hogy: Pelageja. Énekesnőként ismerte meg a világ - és ez még akkor is így van, ha nálunk nem igazán sok ember hallott róla. Művészneve és az általa vezetett művészeti csoport elnevezése is ugyanaz.
Pelageja
Édesanyja, Szvetlana Hanova, dzsesszénekesnő volt, aki miután elvesztette hangját színházi rendező és főiskolai tanár lett Novoszibirszkben. Jelenleg leánya producere és a Pelageja művészeti csoport rendezője. Polina Szergejevna családneve születésekor Szmirnova volt, majd Hanova lett - édesanyja utolsó férje után. A szülők - így szól a fáma - a kislány születésekor a Pelageja nevet kívánták adni a kicsinek - az énekesnő nagymamája után -, de valahogy Polina lett végül. Ugyanakkor ma már a hölgy útlevelében sem a Polina szerepel.
Első színpadi szereplése négy éves korában történt. Nyolcévesen felveszik a Noviszibirszki Speciális Zeneiskolába. A negyven évvel ezelőtt alapított intézményben elsőként végez, mint énekesnő. (Akkor 25 éves volt az iskola.)
Kilencévesen találkozik Dmitrij Revjakinyimmel - a Калинов Мост zenekar vezetőjével -, aki videókazettát küld az Утренняя звезда televíziós műsor készítőinek. Annyira tehetségesnek gondolja a kislányt, hogy úgy gondolja, feltétlenül meg kell ismernie a csöppség hangját az egész országnak. A tévés műsornak ekkor még nincs népdallal foglalkozó része. Mert Pelageja népdalokat énekel. Orosz népdalok után a repertoárja egyre bővül, ma már tatár, spanyol, üzbég, grúz, olasz, portugál népdalok, és műdalok is színesítik a műsorát.
Az Утренняя звезда adásába nem kerül be, mint versenyző, de a döntőben ott van. Első helyezett lesz. Jutalma 1000 amerikai dollár és az 1996-os év legjobb népdal előadója Oroszországban cím.
Tízévesen szerződést ír alá a Feelee Records-cal. Moszkvába költözik és folytatja tanulmányait. A Szibériai Fiatal Tehetségek Alapítványának (Юные дарования Сибири) ösztöndíjasa. Állandó fellépő hivatalos (állami) rendezvényeknek és nemhivatalos (pl. könnyűzenei koncertek) eseményeknek.

1998-ban beszédet mond az orosz-német-francia csúcstalálkozón.
1999-ben  egy olyan zenei fesztiválon vesz részt (Évian-les-Bains-ben), ahol fellép többek között Ravi Shankar és B.B.King is.
2005-ben befejezi (kitüntetéssel) az összes iskoláját, és megalakítja saját együttesét. Énekesnői pályája az egekbe szökken...

2012-2014 között a Golosz - a Voice orosz adaptációja - mentora. A 2017-ben visszatér Goloszhoz.



Az Esti Unplugged 2020. április 26.-i adásának vendége Pelageja volt. Az adásról készített felvétel megtekinthető például itt is.
Érdemes odafigyelni a dátumra, így jobban érthető, értelmezhető az orvosokról mondott rész a  konferanszban. Ekkor még tart az egészségügyi karatén Oroszországban - amit jóval emberségesebben oldottak meg mint Magyarországon, ráadásul ott indokoltabb is volt, mint itthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése