Feliratok

Jég 2 - Лёд 2

A Jeget kedveltem. Elsősorban a zenés betétek miatt. A szövegek és a képi világ együtt, időnként olyan.... Mi is erre a megfelelő szó? Szarkasztikus? Hát, nem tudom... Ez-e a megfelelő szó. Szóval, a képi világ (időnként, nem minden esetben) új jelentéstartalmat adott a dalok szövegének. Ez leginkább a 5Nizza feldolgozásban érhető tetten. Persze, igazából ez egy barátságos "hasonlat". Mert talán valójában egy rabszolgatelepen kellene játszódnia a klipnek.
Aztán ott volt Coj Pácska cigarettájának adaptációja, amiben nem is igazán a zenei feldolgozás ragadott meg, hanem inkább a VDNH. Pedig ízlésesnek -európai szemmel - nem biztos, hogy mondható.)))
Kedveltem a Jeget, de amikor megláttam, hogy van folytatása, nem kapott el az eufória. Az Apádra ütök (Meet The Parents) jutott az eszembe, amit - szerencsémre - először nem szinkronosan láttam. Tetszett De Niro alakítása, együtt tudtam érezni a Stiller által alakított karakterrel. Azután jött a második rész Streisanddal és Hoffmannal, amit nagyon kár volt megnéznem. De Niro se tetszett már benne. Szóval, az ilyen "családi" filmek folytatásától erősen tartani szoktam, mert a második epizód szinte soha nem ér az első közelébe se.
De végül is, ilyen hozzáállással sokat nem csalódhat az ember. És a Jég 2 okozott-e csalódást nekem? Mi erre a jó válasz?)))

A Jégre úgy emlékszem, mint egy kedves romantikus történetre. Amikor megláttam, hogy készült hozzá folytatás arra gondoltam, hogy: Ugyan már! Muszáj elrontani az emléket?
Mert hát a folytatásokkal a legtöbb esetben csak baj van. De azért elolvastam a kedvcsináló leírást. Akárki is írta, sikerült olyan rébuszoszan megfogalmaznia, hogy mit kiderült - miután csak megnéztem a filmet , teljesen félrevezetett. A néhány mondatos fogalmazás hatására úgy véltem, hogy Nagyézsda és Alekszandr valami okból kifolyólag jól összevesznek, de a film végére minden megoldódik és még az ifjú Gorin (vagy Gorina) is fel tud majd sírni az utolsó jelenetben. Ezt így nagyon felesleges lett volna elkészíteni, de beleillett volna az év eleji hangulatba.
Ugyanis január 2.-tól vetítették a mozik és akkoriban jött ki a Fabrika új slágere is. Amire óriásplakátok is felhívták a figyelmet. A dal és a Jég 2 mondanivalója  annyira összecsengett volna...


De szerencsére tévedtem. A film üzenete nem az, hogy a gyerekáldás megold minden problémát. Persze, meg tud oldani dolgokat, de nem ezért vannak utódaink. Ugye, nem tévedek?
Úgy vélem, hogy a mozi sztorija sokkal jobb annál, mint amit vártam. Petrov a sudri-bunkót itt is tudja hozni. Miközben a normális felnőtt férfi karakterét is. Ebben a filmben tűnt fel nekem, hogy amikor a főhős sportolók között van, akkor hozza az elvárt IQ betyár szintet, ám a mindennapokban normális, komoly fiatalemberré válik Gorin.
A sportoló kultusz elég erőteljes kis hazánkban, ami azért lehetséges, mert azok a PR-osok akik komoly pénzeket ölnek ebbe a nimbusz kiépítésben nem a szellem emberei, valószínűleg. Az élsport komoly fizikai teljesítményt elérő embereket tenyészt ki, ám mindez annyi időt emészt fel, hogy a legtöbbjüknek nem marad idejük - mert valószínűleg igényük sincs rá - az elméjük pallérozásárra, és lelki szükségleteik kielégítésre. Így marad számukra a test imádata. (Tisztelet a kivételnek!) Szóval, az erőkultusz hívőt nagyon jól adja Petrov. Ugyanakkor, mikor Gorin túljut az arénán, roppant intelligensen tud viselkedni. Ezzel - az őt alakító színész - sikerrel van árnyalva a karakter. Tud hozzátenni a filmhez. Szerethetővé válik a figura. (Elég régen láttam az első részt, és most időm sincs rá, de úgy emlékszem, hogy a Jégben  is sikeresen alakította az eredményes sportoló egyszerűségét. Sőt, szinte erős kontraszt volt Gorin és Nagyézsda lelkivilága között. Bennem ez maradt meg. Arra nem vélekszek, hogy intelligens is lett volna időnként a hokis. Persze, lehet hogy megcsal a memóriám.)
Mindent összevetve... Bár már régen láttam az első részt, de a Kettes talán még jobb is lett az Egyesnél. Biztosan akkor tudnék mondani, ha lenne lehetőségem megtekinteni egymás után (na nem feltétlen szó szerint értve!) mindkettőt. De így az emlékem alapján erre az epizódra voksolnék. Habár...)))

Megjegyzés a felirathoz

"Gondolatomban sem volt. Sajnálom, elfelejtettem a karavajt."
Így állt az elkészült fordításban nagyon sokáig ez a két mondat. Nem igazán kedvelem a könnyebb befogadhatóság vélt vagy valós igényének megfelelni akaró lebutított feliratokat. Ugyanakkor a könnyebb érthetőség igen nagy úr. Valamit fel kell áldozni időnként.
Ez a két mondat végül ebben a verzióban maradt meg az általam készített magyar nyelvű szövegben:
"Gondolatomban sem volt. Sajnálom, elfelejtettem a kalácsot."
Pedig a karavaj nem kalács. Nagyon nem.
Karavaj: orosz, hagyományos ünnepi kenyérféleség.
A tészta kenyérré, ám a  forma nem a hagyományos megszokott. Nem cipó, nem baton.
Díszes, fonatos kenyér ez, amit ünnepi alkalmakkor készítettek, készítenek.
Nem "egyszerű" kenyér. Az ünnep optikai elvárásának megfelelően néz ki.
  

Zenék:

1. A filmben az első zenemű amit "klippesítettek". Pontosabban először az anyakönyvvezető idézi, majd dalra "fakad"a... A házasságkötéskor a hivatalnok, mint klasszikust idéz egy  1979-es rock operából. A Juno és AvosЮнона и Авось) című alkotásról van szó. Zeneszerzője Alekszej Ribnyikov. Az idézet a mű utolsó tétele: Epilógus. Halleluja. A szöveget Amdrej Voznyeszenszkij írta.
Ribnyikov nevéhéz több filmzene is köthető. A teljesség igénye nélkül: Pópa, Buratino kalandjai, Kincses sziget (1971), Rögös út vezet a csillagokhoz, Csillag (2002), Farkaskutya, a Szürke Kutyák fajából, Andersen. A szeretet nélküli élet, 1612, Karamazov testvérek (2008) stb...

2. Ivanuski International : Nyárfa szöszmő (Тополиный пух)

3. Gyönyörű távol (Прекрасное далёко)  A dal zenéjét Jevgenyij Krilatov, a  szövegét Jurij Entin szerezte.
1985 márciusában a központi televíziós csatorna (1. Program) sugározni kezdte a Vendég a jövőből című ötrészes, gyerekeknek készült sci-fi sorozatot. Az epizódok végén hangzott fel először ez a dal. Főszerepben Natalja Guszeva! Ő a Lila gömb főszereplője is. És mind a mozifilmben, mind a televíziós sorozatban Alisza Szeleznjova karakterét játssza el.
Az 1990-es években a dal instrumentális verziója a Gyerek óra adásában használták fel.

4. t.A.T.u. Nem érnek utol minket (Нас не догонят) című dala

5. Alla Pugacsova Remény tava (Озеро Надежды)

6. RASA Méhész vagyok (Я пчеловод )

7. Baszta Szanszara (Сансара)


Érdekességek

A filmet 322 350 000 rubelből készítették el, és az eddigi bevétele meghaladja a 1,5 milliárd rubelt. Csak az első vetítési napon 189,3 millió rubeles bevétel volt utána. (Ez a kópiák bérletére vonatkozik.) Ez jelenleg az orosz filmforgalmazás csúcsa. Természetesen, hazai filmek viszonylatában. Az első hétvége 577,3 milliót hozott. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a bemutató január legelején volt, amikor is egy igen hosszú ünnepi időszak van Oroszországban.
A bevétel február 24.-én elérte a több mint egymilliárd rubeles határt. Az orosz filmgyártás történetében ez a 14. alkotás, amely ezt a határt át tudta lépni. A Jég 2 premier vetítése nem Moszkvában, hanem Nyizsnyij Novgorodban volt.
A filmforgatás 2019. március 23.-án kezdődött a Bajkál-tónál. A városi jeleneteket Moszkvában vették fel.
Az első időszakban - ez év elején - olvasható volt a filmmel kapcsolatban olyan információ, hogy a forgatás során műhavat kellett a moszkvai helyszínekre hozatni mert...


Nagyon szép felvételt láthatunk a 2019. decemberében kezdődő téli Moszkváról. Minden benne van. A szokatlanul enyhe(?) - már a moszkvaiak szerint, akik büszkék a hideg teleikre -, kevés hóval bemutatkozó tél, és a mindig csodás Moszkva. Egyébként -17 is volt, igaz idén csak este.
Hogy a forgatáshoz kellett-e műhó, vagy csak a szokásos hoax volt ez az infó, ennek a kérdésnek az eldöntését mindenkinek a fantáziájára bízom. Mindenesetre ez a reklámszöveg már nem található sehol az interneten. Mármint a műhó és a film összefüggésében. Az egyik év elejei egyik írásomban már ejtettem szót a hókérdésről. Az írás megjelenése után az egyik magyar oldal (444) korrigálta az idézett írását. Persze, jó magyar szokás szerint, csak törölte az inkriminált mondatukat, és ebben az esetben a 'bocs, de tévedtünk' kiegészítés lemaradt. Azért örülök, hogy közülük is van aki időnként idetéved. (Régebb óta volt ilyen gyanúm... De a gyorsaságuk meggyőzött.)


A film egyik kezdetben talán nem túl jelentősnek tűnő karakterét Nyikita Mihalkov lánya alakítja. Bár nem túl szerencsés így hivatkoznom rá, hiszen rég nem az apja árnyékában él.
Nagyézsda Mihalkova
Szóval, Nagyézsda Nyikiticsna Mihalkova (1986.09.27.-) egy gyámügyes hölgyet alakít ebben a mozifilmben. Első filmes szerepe: Nágya, az 1994-es Csalóka napfényben. A második a Szibériai borbély (1998) egyik (piaci) jelenete. Azóta nem csak mint színésznő, hanem rendezőként és procuderként is többször kipróbálta magát.
Nagyézsda Mihalkova Jég 2-beli  alakításáról meg talán csak annyit, hogy szerintem első osztályú. A szürke kisegeret tökéletesen alakítja. Mégsem unalmas a karakter, mert a hivatalnok külső alól ki tudja villantani az embert. Tehát, nem véletlenül - és nem is az édesapjának köszönhetően - kap filmes szerepeket.

A Jég 2 túl tudott nőni a az előzmény filmen. A Jég egy szimpla romantikus történet. A folytatás viszont már egy családi film. Minden tekintetben. Magam úgy gondolom - és a változtatás jogát fenntartom -, hogy fejlődés tapasztalható a két alkotás között. Folytonosság és fejlődés. A filmek alapvető karakterei nem változnak, ám jobban megismerhetjük őket. A nem fejlődés alól csupán Gorin a kivétel, ám az ő jelleme előttünk - a második rész nézése közben - alakul. Irina Szergejevna karaktere mintha keményebb lenne, de ez szerintem nem igaz. Csupán több lehetősség van kibontakoznia az edzői szigornak. Azért gyémánt mentalitása az első rész Nizza15-ös klipjében ott van. Tudjátok, amikor a versenysportolók felkészítése a katonai kiképzéshez van hasonlítva!
Szóval szerintem, ez a film egy kicsit komolyabb, felnőttesebb, mint a tavalyelőtti alkotás. De végtére is a romantikus kapcsolat kiteljesedik, és a fiatalok összeházasodnak...


Szokolnyiki Park - téli ünnepekkor Moszkva meseszép

4 megjegyzés:

  1. Nekem is nagyon bejött, bár igazából csak a zene miatt érdekelt. Az OST sokadik visszahallgatása után vettem csak észre, hogy minden dalban legalább egyszer elhangzik a kör szó vagy valami abból képzett kifejezés (körforgás, örvény, stb..) Talán pont ezért üt a film végén olyan nagyot a szamszárás dal meg a filmesek családjairól készített képek a stáblista alatt.

    VálaszTörlés
  2. Apropó, magyar felirat lesz? Emlékeim szerint az első részhez valahonnan még lehetett szerezni.

    VálaszTörlés