Feliratok

Союз спасения

Nem tudom rendszer lesz-e belőle - valószínűleg nem, bár ki tudja -, de ismét egy friss alkotás ajánlok az érdeklődők figyelmébe. December 26.-án kerül a mozikba. Mármint az orosz mozikba. A rendező Andrej Kvracsuk, és 700 millió rubelből készült el az alkotás. (Hogy legyen esélye annak, hogy elképzelhessük mekkora összegről van szó, meg kell említenem, hogy kormányunk és a hozzá messzemenőkig lojális Nemzeti Bankunknak köszönhetően 5 forint egy rubel. Nem mindig volt ez így, 2006 előtt 7 forint volt egy rubel, fél évvel ezelőtt pedig 4,5-ért vettem. Száguldó és bővülő gazdaságunk következtében nem csak a dollár-euró relációban tűnik a magyar gazdaság trének, hanem a keleti valuták tükrében is. "Kedvencem" a szerb dinár. Rendszeresen erősödik a magyar forint ellenében. Csak spekulációra tudok gyanakodni. Vigyázat, szarkazmus veszély! Hiszen orosz és a szerb valuta is olyan pénz, amelybe a bennfentesek menekíteni szokták a pénzüket. Egyébként nem az a bajom, hogy erősödik a rubel vagy a dinár, hanem az hogy nem romlanak vissza.)
3 500 000 000 forintnak megfelelő pénzből készült ez a mozi.
És mit kaphatunk ezért?



Napóleon 1812-1813-as oroszországi hadjáratáról szinte mindenki hallott már. Ám arról már kevesebben, hogy a vert sereg, a Nagy Armada, miután elhagyja Oroszországot...
A hős Napóleon  otthagyja seregeit az orosz sztyeppén, és rohan vissza Franciaországba. Új sereget kell szerveznie. Ennek két oka van. Az egyik a szövetségesei. Akiket ő kényszerített szövetségre saját magával. A másik a cári sereg. Mert a cári sereg nem áll meg a határnál. Ellentámadásba megy át és elfoglalja Párizst.
Napóleon számtalan legendát kitalál, hogy őt a legyőzhetetlennek reklámozott hadvezért, hogy tudta legyőzni egy primitívnek tartott ország hadserege. Feleki Lászlő élvezetesen megírt háromkötetes Napoleon - a csodálatos kaland című biográfiájában kimerítő ismeretanyagot olvashatunk erről. Nem is térnék erre, most ki.
Miről szól a film?



A Párizst meglátogató orosz csapatok tagjait megérinti a Felvilágosodás szelleme. Megismerkednek az új ideákkal és magukévá teszik azt. Hazatérve saját országuk számára is elérhetővé kívánják tenni eme ideákat. És ezért bármit készek feláldozni...

A film alapja nem fikció. Párizs 1814-es megszállása döntő befolyással bírt az 1825-ös dekabrista felkeléshez.
Nagyon hasonló dolog játszódott le 1945-ben is. A Vörös Hadsereg katonái - az addig hermetikusan elzárt - világukból kiléptek, és megismerkedtek egy másfajta éltettel, mint amit nekik a kommunizmus biztosított. Szinte mindenki várta a reformokat. Biztostóra vették, hogy a győzelem ürügyén Sztálin enyhíteni fog a terroron. Azt gondolták, hogy egy új, másmilyen Szovjetunióban élhetnek majd. De mindez csak vágyálom maradt... Az álmodozók közül jónéhányan - köztük Szolzsenyicin is - a GULAGon józanodott ki. Mind a kommunizmusba vetett hitből, mind a szabadságvárás eszményéből.
Szabadság...
Tolsztoj írja az Anna Kareninában, hogy az oroszok a szabadságot csak külföldön - abban az időben csak Európa jöhetett szóba - tudják megélni a valódi szabadságélményüket.
Van ebben valami. Ezért (is) van tele a világ orosz turistákkal.
Vietnam, Észak-Amerika, a trópusok - a tehetősek célpontjai.
Nekünk az alsó középosztály, valamint még a közepének a közepe jutott... Ne tévesszen meg senkit az ingatlanvásárlásaik. Nem a nagyon tehetős vásárol nálunk.
Moszkvában egy kertesház (nem kell nagy durranásra gondolni; olyan kádár-kocka szintre elég) 80- 100 000 000 (nincs elütve a szám) rubel. Számoljátok át! Aki ott megengedhet magának egy kertes házacskát, annak szinte bagó a pesti ingatlan ára.
Ezzel talán (is) be is vagyunk súlyozva. Gazdaságilag.

Én egyébként kíváncsian várom a filmet, hiszen a témaválasztás miatt esélyünk van arra, hogy egy tartalmas filmet nézhessünk meg. Még akkor is ha Makszim Matvejev - az egyik ügyeletes szépfiú - is jelentős szerepet kapott a filmben. Nem. Igaztalan vagyok. Matvejev igazán jó filmekben szokott szerepelni. Elég ha az Ördögökre, az Anna Kareninára gondolok...
A trailerek alapján arra is jó esély van, hogy a film látványos.
Látvány és tartalom. Kell ennél több?
Remélem, mindkettőt megkapjuk.)))

 A film reklám elérhetőségei:
https://vk.com/foxrussia
https://www.facebook.com/foxrussia/
https://twitter.com/foxrussia
http://ok.ru/foxrussia
https://plus.google.com/+foxrussia
http://instagram.com/foxmovies_ru/

4 megjegyzés:


  1. http://kinorc.com/films/istoriya-filmy/600-kalashnikov.html
    uj film lesz

    VálaszTörlés
  2. DVD megjelenések (oroszországi):
    Ржев 2020. március 30.
    Союз Спасения 2020. március 30.
    Вторжение 2020. április 30.

    VálaszTörlés
  3. Hali, tegnap még fennt volt az Ncore-n de ma már nem találom. Tudsz erről vmit?

    VálaszTörlés