Feliratok

Karácsonyfák, avagy hat kézfogásra az elnöktől

A film eredeti címe: Ёлки
A felirat tulajdonságai:
FPS: 23,976,
kiterjesztése: srt.

















,,Segíts magadon, a Télapó is megsegít''. Varja, egy kalinyingrádi árvaház lakója az újév délutáni készülődés közben az füllenti társainak, hogy az orosz elnök az apukája. Természetesen ezt a többiek nem hiszik el, csak akkor, ha elintézi, hogy a fenti mondatot az elnök beleszője újévi beszédébe.
Persze Varjának nincsenek szülei, így rá éjfélkor a megszégyenülés vár. De hat ismerősön keresztül bárkihez el lehet jutni. Ez a film alapkonfliktusa, ami után az üzenet elindul időzónákat átívelő összoroszországi bolyongására, hogy remélhetőleg még éjfél előtt eljusson a Kremlbe.
Azt persze nem árulom el, hogy hat ismerősön keresztül sikerül-e eljutni az elnökhöz. (Na jó, megsúgom: nem.)
Timur Bekmambetov
A film rendezője, Timur Bekmambetov Oroszország egyik nemzetközi szintű nagyágyúja. Az ő nevéhez fűződik az utóbbi idők talán egyetlen külföldön is sikeres film, az Éjszakai őrség (és folytatása, a Nappali őrség). Ebben a filmben szakított a misztikus, ijesztgetős vonaltól, és egy fergeteges újévi vígjátékot rendezett. (De persze a lövöldözős filmekkel sem hagyott fel,
most például az interneten gyűjt pénzt a Hardcore című alkotásának utómunkálataira. Egy ízelítő a youtube-on is megtekinthető, de csak erős idegzetűeknek.
Ezen kívül jó néhány az Éjszakai őrségben játszó színész feltűnik a Karácsonyfákban is, persze teljesen más szerepben.

Említésre méltó még két dolog, ami kulcsszerepet játszik a filmben. Az egyik, az orosz időzónák. Valaki az orosz kormányzatban nagy szereti az idő urának képzelni, magát, mert az utóbbi időben ezek gyakran változtak. Az iskolában még azt tanultam, hogy a Szovjetunióban 11 időzóna van. Néhány kisebb változtatás után aztán 2010 márciusában, pont a film készítése előtt két időzónát megszüntettek, ezért beszélnek ott kilencről. A kormány még tovább akarta a zónák számát csökkenteni, de ennek pont a fordítottja történt, 2014-ben Kamcsatka és Szamara visszakapta a saját idejét, így újra 11-en áll a számláló. A téli és a nyári időszámítás kétszeri eltörlése és egyszeri visszaállítása ez után már említést sem érdemel.
 

A másik a hat kézfogás elmélete. Ha mindenki csak a szomszédjait ismerné, minél messzebb lakik valaki, annál több ismerősön keresztül lehetne csak eljutni hozzá. De mindenkinek van néhány távoli, sőt nagyon távoli ismerőse, így a lépésszám rendkívül lerövidül. A Wikipédia szerint erről először Karinthy Frigyes írt, a hatos szám is tőle származik, de napjainkban ez a hálózatkutatás egyik fő területe. (Karinthy novellája elolvasható itt.) Amúgy a matematikai modellek alapján az egész emberiségre ez a szám valószínűleg hatnál több, valahol 9-10 körül lehet, de ezt lehetetlen pontosan megmérni.

A filmben két szereplő is saját magát alakítja. Az egyik persze Dimitrij Anatoljevics Medvegyev, aki akkor épp egy ciklus erejéig Putyint helyettesítette az elnöki székben.
A másik Vera Brezsnyeva, aki szintén létező személy, ukrán énekes- és színésznő.
Két évvel később az itt a Jakutszki Színi tanoda amorózóját játszó Szergej Szvetlakovval ismét egy filmvásznon volt látható mint férj és feleség
a Dzsungel című filmben, ami már ezen blog lapjain is szerepelt. Ott bővebben is lehet olvasni róluk.

Aki esetleg kíváncsi rá, hogy a 25. perc környékén a síelős jelenet közben milyen dal szól: ez
Noize MC (Iván Alekszandrovics Alekszejev) Usztroj, Destroy! című száma.

Egy szentpétervári koncertfelvételen megtekinthető itt:
Ha valakit zavar, hogy a közönség beleénekel, annak itt van egy steril felvétel:

Mindenkinek önfeledt szórakozást kívánok a filmhez!
                                                                                          Bodor András
A felirat megtalálható itt.

5 megjegyzés:

  1. Szeretném megköszönni a felirat készítőjének a fáradozásait!
    Köszönet a feliratért, és a bejegyzésért!

    "A posztban emlegetett Hardcore című film amihez a pénzt gyűjtötték, azóta megjelent, szeptember 12-én mutatták be Kanadában." E mondatokat a legutóbbi e-mail-jében közölte velem a szerző. Köszönjük az információ frissítést!

    A Jolki-t (Karácsonyfák, avagy hat kézfogásra az elnöktől-t) csak ajánlani tudom!

    VálaszTörlés
  2. Jó lenne végre, ha Timur Bekmanbetov végre megcsinálná az Őrség trilógia harmadik epizódját is. Amúgy szegény ember, mióta engedett a kísértésnek, és kipróbálta magát amcsi földön is, csak a trutyit rakja le az asztalra. Szóval erre a mozijára igen csak kíváncsi vagyok.

    VálaszTörlés
  3. Csuda egy jó film ez! Nincs mit hozzátenni, tessék mindenkinek megnézni.

    VálaszTörlés
  4. Boldog karácsonyt kívánok! Többször láttam már a filmet,most újra fogom nézni.Nekem tetszik,köszönöm a feliratot hozzá! Szerintem,nagyon ötletes dolog volt az időzónákkal dolgozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, köszönjük!
      Neked (és szeretteidnek) is boldog Karácsonyt kívánok!

      Törlés